Az energiafogyasztási címke az Európai Unió területén belül fontos szerepet töltött be az elektromos készülékekkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatásban, ezzel egyidőben pedig az energiahatékonyság javításában. 

Segítségükkel egy egységes skála-besorolás alapján dönthettük el, hogy a megvásárolni kívánt elektronikai eszköz, vagy fényforrás mely energiafogyasztási osztályba sorolható az A-G-ig terjedő skálán. 

A tanúsítási rendszernek köszönhetően egyre több háztartás választott energiatakarékos készülékeket, csökkentve ezzel villanyszámlájukat valamint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, hozzájárulva az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemhez. Az 1994-ben bevezetett intézkedés a gyártókat is ösztönözte: egyre több A-kategóriás termékkel rukkoltak elő. Ennek nyomán 2010-ben az A- kategóriát további 3 alkategóriára bontották: A+, A++ és A+++ jelölések különböztették meg a leginkább energiatakarékos készülékeket. 

Szakértői vélemények szerint azonban mára ezek az alkategóriák megtévesztik a fogyasztókat, és már nem nyújtanak kellő segítséget ahhoz, hogy különbséget tegyenek a termékek között.  Ezért a fényforrások és LED lámpák, valamint további termékcsoportok esetében ezt a jelölést megszüntetik 2021-től. 

Az Európai Unió hivatalos tájékoztatása az energiafogyasztási cimkékről az alábbi oldalakon található: 

https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/eu-energy-labels-1-2020/hu/

https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/labels-markings/energy-labels/index_hu.htm