2019 végén az EU tagállamai közösen megállapodtak abban, hogy 2030-ra 55%-kal csökkentik az energiafogyasztást 1990-hez képest.

Az EU számára a kihívást jelentő cél az, hogy legkésőbb 2050-re klímasemleges legyen. Ez természetesen komoly elvárásokat jelent a teljes világítástechnikával szemben, mert jelentős mértékben hozzá kell járulnia e kihívást jelentő célok eléréséhez, és nyilvánvalóan hozzá is tud járulni.

E célok megvalósítása érdekében az EU két új szabályozást jelentett be, amelyek újra definiáljak a környezetbarát tervezést, az Eco Designt (ErP: (EU 2019/2020 és 2021/341)) valamint megváltoztatják a fényforrások energiahatékonysági besorolását és címkéit (EGK: (EU) 2019/2015 és 2021/340).

Az új szabályozás 2021 szeptemberétől érvényesül és a fényforrásokra (és azokra lámpatestekre, melyekben nem cserélhető a fényforrás) és vezérlőkre vonatkozik.

Az SLV már jól felkészült az új ErP  direktívára. A LED-ification (a hagyományos világítás LED technológiával történő cseréje) az SLV termékei között máris 43-44%-kal több energia megtakarítást jelent.

Az újrahasznosított nyersanyagokból készült termékek előállítása további fontos lépés, és összhangban van az új EU-szabályozással és elvárásokkal.

Részletesebben a rendeletekről:

ErP (ENERGIÁVAL KAPCSOLATOS TERMÉKEK SZABÁLYOZÁSA)

Az Európai ErP-rendelete (EU) 2019/2020 és 2021/341 (Energy related-Products-Regulation), amelyet gyakran Eco Design rendeletnek is neveznek, minimumkövetelményeket fogalmaz meg a termékekre nézve. A paraméterek magukban foglalják a termék teljes életciklusát: nyersanyagok kiválasztását, gyártási folyamatot, csomagolást, szállítást és elosztást, telepítést és karbantartást, használatot / élettartamot.

Az ErP-szabályzat célja az energiafelhasználás és a CO2-kibocsátás csökkentése, valamint a megújuló energiák arányának növelése. A konkrét cél az, hogy termékszinten javítsák a tervezést, és ösztönözzék a gyártókat és az importőröket, hogy energia- és erőforrás-hatékonyabb termékeket biztosítsanak a fogyasztóknak.

Miért nem találok a polcokon jónéhány, jól megszokott terméket?

Minden fényforrásnak teljesítenie kell a minimális energiahatékonysági és teljesítménykritériumokat, ami azt eredményezi, hogy a gyengébb teljesítményű fényforrásokat többé nem engedik az EU piacára (fokozatosan kivonják)

Cél, hogy kiiktassák a legrosszabbul teljesítő termékeket és erőforrás-hatékony, alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldások felé mozduljon el a gazdaság.

Kivonásra kerülő termékek és helyettesítőik:

EEC (ENERGIAHATÉKONYSÁGI OSZTÁLYOK)

Az EU-ban sok termék esetében régóta létezik energiafogyasztási címkézési rendszer, így ez egy jól ismert rendszer a fogyasztók számára is.

A lámpatestek/fényforrások energiahatékonyságát korábban is osztályozták A+-tól E-ig.

Az új EU-szabályozás azonban teljesen újfajta osztályozást vezet be. Bár az skála is A-tól G-ig terjed, de nem kapcsolódik a korábbi skálához. Annak érdekében, hogy a jövőben is használhatóak maradjanak, a követelményeket úgy alakították ki, hogy magasabb osztályok (A-C) csak a jövőben érhetők el.

Ez például nem azt jelenti, hogy az új E energiahatékonysági osztályú fényforrás rossz hatásfokú lenne. A termékeket az új besorolás nem rontja le, hanem más számítási alapon kalkulálja (pl. mint egy új valuta), amely elegendő mozgásteret biztosít a jövőbeli fejlesztésekhez.

Ennek az új energiahatékonysági osztálynak megfelelően a világítástechnikai termékek többsége, az SLV termékek esetében is, ténylegesen az A, A+ osztályról az E energiahatékonysági osztályba fog átváltani. (110 ≤ lm/W < 135)

LUMEN PER WATT

Az új címke besorolása a lumen per watt (lm/w) elv szerint történik. A lehetséges A besorolás elérése érdekében a fényforrás minimális energiateljesítménye 210 lm/w. Jelenleg ez a fajta érték csak laboratóriumi körülmények között érhető el.

ÚJ Energiahatékonysági Címke

A legmagasabb energiahatékonysági osztály korábban A++ volt. Az ebbe az osztályba tartozó fényforrások most az új C-F osztályokba tartoznak.

Régi és Új energia hatékonysági címke

1. A szállító neve vagy védjegye

2. A beszállító modellazonosítója (pl. EAN)

3. Az energiahatékonysági osztályok

4. A termék energiahatékonysági osztálya

5. Súlyozott energiafogyasztás kWh/1000h-ban

6. Termékspecifikus QR-kód, átirányítás az EPREL elektronikus adatbázisba